Kvalitetsvurdering

Vi har valgt at benyttes kvalitetsvurdring af sedler fra SIEGs, som følger kvalitetsbeskrivelse udarbejdet af The International Banknote Society” (IBNS). Kvalitetsbeskrivelse fra SIEGs

0 = Ucirkuleret (UNC)

En perfekt bevaret seddel, der ikke på nogen måde er beskadiget af den udstedende myndig­hed, bankansatte, samlere eller andre. Papiret skal være rent og sprødt. Sedlen skal være far­vefrisk og hjørnerne skal være skarpe (må ikke have sorte spidser eller anden runding), og sed­len må under ingen omstændigheder have tæl­lefolder.

001 = Næsten ucirkuleret (AU)

En seddel der har enkelte spor at håndtering. Det kan være enkelte lette tæIlefolder i det ene hjørne. eller en svag midterfold. men ikke begge dele. Enhver fold der “knækker” papiret accep­teres ikke for en seddel i 0-01. Sedlen skal være farvefrisk og må ikke have rundede hjørner.

Holdes en seddel op mod lyset i forskellige vik­ler, eventuelle tæIlefolder tydeligt kunne ses.

Rundede hjørner på tilsyneladende ucirkulerede sedler, kan være et tegn pa at at sedlen er vasket og/eller presset.

01 = Særdeles pæn (EF or XF)

En seddel i 01 kan have op til tre lette folder eller en kraftig fold. Sedlen skal være farvefrisk og må ikke have rundede hjorner.

1+ = Pæn seddel (VF)

En seddel i 1+ kan have en del folder, både på langs og på tværs. Papiret har stadig en del sprødhed, og kan have enkelte pletter. Kanten kan vise lettere tegn på slid. og hjømerne lettere runding.

1 = Acceptabel (F)

En seddel i kvalitet 1 har mange kraftige folder og krøller og papiret har delvist mistet sin sprød­hed. Kanterne kan have små revner. max 1/2 cm og hjørneme kan have en del runding. Selv om en seddel er foldet mange gange, må der for en seddel i kvalitet 1 ikke være slidt et hul i midten. Sedlen har mistet noget af sin farvefriskhed.

1– = Noget slidt (VG)

En seddel i kvalitet 1- har mistet sin sprødhed. papiret er blevet “slapt”. En del misfarvning kan forekomme og den megen folden af sedlen kan have slidt hul i midten. Sedlen han have flere rev­ner. max 1 1/2 cm, og hjørnerne kan vise kraftigere runding. Men intet af sedlen må mangle.

2 = Ringe (G)

Mindre dele af sedlen kan mangle og der kan være mindre huller på grund af slid. Sedler i den­ne kvalitet har ofte graffiti.

3 = Meget ringe (Poor)

Større dele af sedlen kan mangle, og der kan være større huller pa grund af slid og der kan være pletter og misfarvning. Sedlen kan være holdt sammen med tape.